MOEDER DOCHTER RETREAT

Zonder wrijving geen glans

Een retreat voor moeders en dochters (20+).

De relatie tussen moeder en dochter lijkt zo vanzelfsprekend. En natuurlijk geef je om elkaar, anders investeerde je niet in quality time samen. Waarom is het dan toch vaak zo ingewikkeld?

Elk van jullie doet stinkend haar best en ondanks dat ontstaat er regelmatig ruis op de lijn. Door grote en kleine issues. Uitgesproken en onuitgesproken. Familiepatronen en de waan van de dag maken dat we deze hobbels vaak voor lief nemen, omdat je geen ‘gedoe’ wilt, de ander niet wilt kwetsen, belasten of teleurstellen. Zo kan de communicatielijn met de tijd vervuild raken. Je voelt het beiden, maar krijgt het tij niet zomaar gekeerd. Terwijl jullie allebei niets liever willen dan door de ander gezien, gehoord en begrepen te worden. Zodat jullie liefde vrij kan stromen.

Tijdens dit weekend gaan jullie je relatie en de dynamiek daarin op een speelse en creatieve wijze onderzoeken; wat is voor elk van jullie helpend en wat heeft aandacht nodig? Waar ken, herken en eer je elkaar en waar schuurt het? Wat wist je nog niet of durfde je (nog) niet uit te spreken? Wat waardeer je in de ander en wat wordt onder het tapijt geschoven? Welke verwachtingen zijn er? Durf je te zeggen wat je werkelijke behoeften zijn of wat je anders zou willen? Wat heeft jullie relatie nodig?

Kortom: Belemmeringen worden zichtbaar en kunnen getransformeerd en geheeld worden. Je gaat voorbij alle aannames en overtuigingen elkaar opnieuw ontdekken en zien; die mooie moeder/dochter, met al haar (on)hebbelijkheden! Precies zoals ze is. Waar je zielsveel van houdt.

Daarnaast gaan jullie ook genieten van en met elkaar, jullie relatie vieren, liefdevol terugkijken en kijken waar je nu samen bent, écht luisteren naar elkaar, verhalen horen die nieuw zijn, lachen om eigen-aardigheden of familietrekjes.

Het is een unieke kans om jullie relatie met elkaar te voeden en eren en elkaar nog dieper te begrijpen. Juist door de hectiek van alledag is hier vaak onvoldoende tijd voor: jullie zijn beiden druk met werk, jong gezin, ouderschap en mantelzorgtaken. Tijdens dit weekend hoeft daar even geen aandacht naartoe en kunnen jullie volop genieten samen.

Met behulp van diverse oefeningen, meditaties, ceremonies, rituelen en een systemische vrouwenlijn opstelling gaan jullie de prachtige diamant die jullie unieke relatie symboliseert, afstoffen en oppoetsen. Zodat hij glanst en straalt als nooit tevoren!

Aan de moeder:

Als jouw dochter volwassen wordt, verandert er van alles in jullie relatie. Jij blijft moeder en zij je kind. Maar als puber gaat ze al haar eigen wereld ontdekken, grenzen onderzoeken, zich mogelijk afzetten tegen jouw regels en waarheden. De familie waarden en normen worden onder de loep genomen. Ze gaat haar eigen keuzes maken, soms radicaal tegen die van jou in.

Dat doet pijn. Het triggert oude thema’s van jezelf. Gevoelens van afwijzing, ben ik niet goed meer, deed ik het dan zo verkeerd? Ik had alles voor je over en nu wijs je mijn hulp en zorg af.

Soms moet je als moeder een tijd op je tenen lopen, voelt jullie relatie wiebelig. De verhoudingen verschuiven, jullie relatie mag resetten. Groeipijn, voor jou als moeder en voor haar als dochter en inmiddels volwassen vrouw. Wanneer zij ook moeder wordt, schuift er weer een stuk op.

Je ziet haar strugglen, moe zijn van alle ballen hoog houden. Je maakt je zorgen om haar gezondheid, keuzes in werk, partner, wonen. Soms ervaar je een dubbel appèl: help me en laat me. Hóe dan?

Je kunt als moeder het gevoel krijgen het niet meer goed te kunnen doen: de ene keer benadert ze je als hulpeloos kind en wil ze wegduiken in jouw veilige beschermende armen, dan weer zie je een zelfbewuste jonge vrouw die eigen keuzes maakt. De ene keer vind je elkaar meteen, het andere moment lijkt alles overgevoelig en loop je op je tenen. Of je maakt ruzie of vermijdt. Terwijl je niets liever wil dan het goed doen…

Aan de dochter:

Als dochter ga je naarmate je ouder wordt je moeder met andere ogen zien: van de vrouw die je leerde hoe het leven te leven, die alles kon en oploste, naar iemand die ook niet alle wijsheid in pacht heeft en regelmatig zelf onzeker is. Haar waarheden ben je steeds meer tegen het licht gaan houden en als volwassen vrouw maak je nu wellicht keuzes die daar tegen in druisen. Je wil je moeder niet kwetsen/teleurstellen en toch je eigen gang gaan.

Oh wat complex. Want haar mening blijft belangrijk voor je. Hoe fijn is het als ze blij is met je keuze voor wonen, werk en partner? Toch knaagt het soms, al is het maar dat verplichte kerstdiner (en zoveel andere tradities). Hoe kun je trouw zijn aan jezelf (en eventueel je partner/eigen gezin) en toch gezond en liefdevol verbonden zijn met je moeder?

Van alleen moeder-dochter veranderen jullie daarnaast ook naar vrouw-vrouw. De relatie wordt gelijkwaardiger; je hebt haar immers niet meer nodig om voor je te zorgen en te overleven. Soms draaien de rollen zelfs om en moet jij voor haar zorgen. En toch... je blijft ook gewoon haar dochter, die het liefst soms even bij haar moeder weg wil kruipen, zodat zij, net als vroeger, al je zorgen weg kan nemen. Hoe ga je om met die verschillende rolverdelingen in jullie relatie?

Moeder en dochter, praten jullie wel eens echt over die veranderende relatie? Wat je waardeert, wat je lastig vindt, waar je zoekende in bent, wat je anders zou willen, wat je wilt vieren?

Wellicht is dat dit retreat een unieke kans voor echte moeder-dochter quality time.

Wat is het doel van dit retreat?

Quality time samen doorbrengen (zonder kinderen, partners en zorgtaken).

Jullie unieke moeder-dochter relatie onderzoeken en vieren!

Elkaar opnieuw ontdekken in wie je nu bent en wat je bezig houdt (kijken naar elkaar met nieuwe ogen).

 

PROGRAMMA

Voorbeeld van een dagprogramma:

 • 7.45 – 8.45 yoga les
 • 9.00 ontbijt
 • 10.30 – 12.30 groepssessie
 • 13.00 lunch
 • 14.00 – 16.00 vrije tijd (eventueel massage, sauna, wandelen)
 • 16.00 – 18.00 groepssessie
 • 18.30 diner
 • 20.00 – 22.00 avondprogramma
DIT IS IETS VOOR ONS

Er is een groepsprogramma met een gevarieerd aanbod. Daarnaast zijn we flexibel en bewegen mee met wat er ontstaat en nodig is. Wij kijken waar de behoefte ligt, wat de situatie vraagt en spelen daar op in.

We werken met meditatie, schrijfoefeningen, verbindende communicatie, bewegen op muziek, systemische opstelling, diverse rituelen, groepsreiki en andere creatieve werkvormen. 

Onze retreats zijn kleinschalig en persoonlijk; daar zit onze kracht. Er is plaats voor maximaal 5 moeder dochter koppels. We vinden het belangrijk dat we écht tijd hebben om jullie persoonlijk te leren kennen. We willen iedereen voldoende aandacht kunnen geven en dragen zorg voor zowel het groepsproces als ieders individuele behoeften. Wij creëren een veilige plek, waarin jullie jezelf kunnen en mogen zijn, met alles wat er is.

Het programma is zo opgebouwd dat er een fijne balans is tussen sessies met de hele groep en vrije momenten tussendoor, die jullie in kunnen richten naargelang jullie behoeften in het moment. Samen wandelen of in de sauna of juist even ieder apart. Iets nabespreken wat er tijdens de groepssessie naar boven kwam. Lekker samen met een theetje op de bank. Jullie laten verwennen met een massage (tegen bijbetaling). In gesprek gaan met andere moeders en dochters. Het is allemaal mogelijk. 

Iedereen kan instappen; er is geen voorkennis of ervaring nodig.

HET TEAM
Even voorstellen...

Wij zijn Tineke Coolen en Maartje Heger, moeder en dochter, 63 en 35 jaar oud.

Tineke is moeder van twee dochters; Maartje en Lotte. Daarnaast blijft ze, ook al overleed haar moeder 10 jaar geleden, nog altijd dochter en kind van haar moeder.

Maartje is naast dochter ook moeder, van dochter Niam (9) en zoon Jix (5). 

We horen steeds vaker dat we uiterlijk op elkaar lijken; dezelfde lach en blik in de ogen. En klein van stuk zijn haha. Innerlijk zijn we nogal verschillend. Dat vult elkaar mooi aan, zeer zeker, maar schuurt soms ook. Vooral nu we sinds vijf jaar naast moeder-dochter ook collega’s zijn. Het vraagt namelijk voortdurend aandacht om de door elkaar lopende rollen met bijbehorende reacties en patronen, te ontrafelen. Want al hebben we afgelopen 5 jaar samen 12 succesvolle zelfzorg retraite weekenden gegeven, toch blijven we bovenal moeder en dochter, hoe je het ook wendt of keert. En is de familie dynamiek tussen ons zichtbaar en voelbaar, met al z’n kleuren.

3 generaties vrouwen: moeder, dochter, kleindochter

Onze groei daarin is dat we dit niet meer onder stoelen of banken hoeven te steken. Onze professionele en persoonlijke relatie is gewoonweg niet strak te scheiden en dat streven we ook niet meer na. This is what it is. (H)erkenning daarvan en het inbrengen van wat in de onderstroom gebeurt, maakt onze samenwerking juist krachtig. Ook tijdens zo’n weekend.

Daarnaast hebben we geleerd te schakelen tussen de diverse rollen en via verbindende communicatie onze persoonlijke issues of irritaties op de juiste plek met elkaar uit te spreken. Niet altijd makkelijk, want waar Tineke extravert is en tot het gaatje gaat, is Maartje meer introvert en conflict vermijdend. Wil Tineke nogal eens de betweter zijn, Maartje slikt vanuit loyaliteit haar mening wel eens in en verkiest in eerste instantie behoud van harmonie. Niet easy peasy dus. Maar wat ons steeds weer verbindt is de liefde, die onlosmakelijke liefde, die er altijd is. De liefde tussen moeder en dochter. Biologisch en genetisch en systemisch bepaald. De diepe wens dat het de ander goed gaat. De offerbereidheid die daarbij hoort…

Herkenbaar?

Waarschijnlijk wel. Want ‘wass Sich liebt, dass neckt sich’. Een krachtig Duits gezegde dat zo de kern raakt. Geen enkele relatie is immers zo krachtig als de moeder-dochter relatie.

LOCATIE

We verblijven in een ontzettend mooie en luxe accommodatie, direct aan de rand van een prachtig natuurgebied. De Oude Broederij in Afferden (Noord-Limburg). Het huis straalt warmte en rust uit. De sfeer klopt bij de inhoud van de retreat; iets wat wij erg belangrijk vinden en waarom we hier al jarenlang onze retreats organiseren.

Alle moeders en dochters delen samen een prachtige ruime tweepersoonskamer.

Zowel binnen als buiten is er veel ruimte, waardoor iedereen kan doen waar ze behoefte aan heeft. Samen praten aan de lange eettafel of op de grote hoekbank of juist een stil plekje opzoeken om even met jezelf of met z'n tweeën te kunnen zijn; het kan allemaal! Ook loop je zo, via het poortje in de tuin, het natuurgebied de Maasduinen in. Er zijn meerdere grote luxe badkamers met een bad en aparte douche en er is zelfs een infrarood sauna, waar je heerlijk kunt ontspannen. De sessies vinden plaats in een aparte, sfeervolle ruimte. Bij mooi weer, zitten we lekker met z’n allen op het terras, met uitzicht op de natuur. Als het daar te koud voor is, nestelen we ons heerlijk binnen voor de open haard.

De Oude Broederij, Kapelstraat 55a, 5851 AS Afferden (L)

Moeder Dochter Retreat is inclusief:
 • 3 dagen, 2 nachten in een luxe accommodatie (vrijdag 16.00 uur - zondag 16.00 uur)
 • handdoeken en opgemaakte bedden
 • een compleet programma om jullie te begeleiden in je proces
 • professionele begeleiding door ervaren trainers
 • heerlijke vegetarische maaltijden, tussendoortjes en onbeperkt koffie, thee en sapjes
 • tools om na de retreat in te zetten in jullie dagelijks leven

Exclusief:

 • vervoer van en naar de locatie
 • een reis- en annuleringsverzekering
 • een heerlijke massage (tegen betaling bij te boeken)
INVESTERING
€745 per persoon

Jullie verblijven samen in een ruime comfortabele tweepersoonskamer (met losse bedden). Er zijn meerdere hele mooie, luxe, gedeelde badkamers met douche, apart bad, dubbele wastafel en een apart toilet aanwezig. Sommige kamers hebben ook eigen sanitair.

WAAR KUNNEN WE ONS AANMELDEN?
DATA
22 - 24 november 2024

Twijfel je of heb je nog vragen?

VRAAG VRIJBLIJVEND EEN GESPREK AAN